Amilyennek én látom:

 

A pumi egy roppant bohókás kinézetű, rendkívül jó természetű kiskutya. Tele jó tulajdonságokkal, magas fokú logikai képességgel.

Persze megfelelő gazdi mellett, megfelelő környezetben.

 

Vidámság és folyamatos tettrekészség árad belőle. Mivel évszázadokon keresztül a pásztorok mellett élt, dolgozott, rövid „együttélés” után képes kiismerni gazdáját, a folyamatos „gazdafigyelésen” keresztül teljesen ráhangolódik az emberre, és még mielőtt kiadnánk a parancsot, ő már teljesítette is. Ezen tulajdonságából adódóan rendkívül könnyen kezelhető. Nem kell neki tanítani a lábnál maradást, behívást. Ezek számára természetes dolgok. Kis orrát az ember lábához nyomja és így követi akárhova. El nem hagyná semmiért.

 

Vidám természettel megáldott, „ugribugri” eb, aki imád játszani, labdázni. Igen nagy mozgásigénye van, nagy kitartással, munkakedvvel így kiválóan alkalmas agility-re, freesbee-zésre. Helyből képes akkorát ugrani, hogy szó szerint gazdája szemébe néz. A labdát a legnagyobb melegben is visszahozza, akár 50 alkalommal is.

 

Jellemző rá, hogy mindent folyamatosan kommentál. Például a séta előtti kitörő örömöt hangos csaholással adja tudtunkra. Sokan „ugatósnak” mondják, ami azért így nem igaz. Tény, hogy a „beszédes fajtákhoz” tartozik, hisz pásztorkutya, de sohasem ugat ok nélkül. Az ugatás mindig jelez valamit, amire már az ugatás „fajtájából” következtetni lehet. Ez a tulajdonsága szintén a „pásztorságból” ered, hisz így a juhász mindig tudta, hol jár éppen a kutya. Szerintem ez ma sem zavaró, sőt nagyon is passzol vidám kis egyéniségéhez. Szóval nem lehet nem észrevenni!

 

Könnyen együtt tartható más fajú állatokkal és más fajtájú kutyákkal is. Hamar megtanulja, hol a helye. Persze ez általában közvetlenül a gazda utáni hely. Ezért több kutya esetén azonban figyelembe kell vennünk, hogy pumink rendkívül domináns, legalábbis oroszlánnak képzeli magát. Tehát hasonló nemű kutyák esetében figyelni kell az összeszoktatásra. Persze erre az egetverő bátorságra is szükség van, hiszen hogy másként rettenthetne meg szükség esetén akár egy szürkemarhát is!

Tudni kell róla, hogy amit akar, azt véghez is viszi. Így, vagy úgy, de eléri amit akar. A folyamatos környezet figyelésen keresztül kiismeri a vele együtt élő másik élőlényt, - legyen az ember vagy állat – reakcióit, viselkedését. Ez egy hatalmas „fegyver”, amit ki is használ. Kis logikájával megtalálja a megfelelő „kerülőutat” a cél elérése érdekében, és ezt meg is valósítja. A másik „fél” észre sem veszi, hogy akaratán kívül azt teszi, amit a pumi szeretne.

 

Nagyon könnyen tanul. Elég, ha kétszer-háromszor megmutatjuk, mit szeretnénk. Ennyi elég, hogy megértse, és teljesítse is. Persze, mint más kutya fajta esetében, itt is fontos a következetesség!

 

Nem szereti a magányt, nagyon is társas lény. Csak olyan embernek való, aki megfelelő időt tud rászánni! Legszívesebben mindig a gazdájával lenne…Lakásban, főleg órákra magára hagyottan nem neki való! Kertben, viszont könnyen tartható, szinte „belakja” az egész udvart. Fontos, hogy ebben az esetben is igényli a társaságot, foglalkozást! Persze a boldogság netovábbja, ha a házba is követheti gazdiját. Ilyenkor képes pillanatok alatt hős házőrzőből illedelmes, kényeztetésre váró szobakutyává válni.

 

Szőre viszonylag könnyen kezelhető. Előnye, hogy nem hullik, tehát a lakásunk, kocsink nem lesz tele kutyaszőrrel. Emiatt azonban legalább havonta egyszer alapos fésülést igényel. Ezen kívül az ápolt külsőhöz elengedhetetlen az ollóval történő igazítás. Ez azonban nem igényel kutyakozmetikusi szaktudást, bárki rövid idő alatt elsajátíthatja!

 

Ez a kiskutya a múltból hozott tulajdonságaival igen jól megállja a helyét a mai időkben is. Megfelelő gazda mellett könnyen kezelhető, ideális társ, aki vidámságot, végtelen ragaszkodást és szeretetet csempész a mai ember rohanó életébe.