Amit a pumiról feltétlenül tudni kell:

 

Nevelés és jellem:

A pumi terrieres tulajdonságokkal (külső, belső) rendelkező pásztorkutya. A terreieres jelleg látható külső megjelenésében – fejforma, hosszú pofa rész, kvadratikus testfelépítés. És tükröződik viselkedésében, belső jellemében is – vakmerő, bátor, rámenős. Másrészt alapvetően mégiscsak a juhászkutyák (I. fajtacsoport) közé tartozik.

Ebből a kettősségből adódik, hogy nevelése is megkövetel bizonyos „kettősséget”.

Először is, mint minden juhászkutyánál, nagyon fontos a korai szocializáció! Minél hamarabb (akár már 7 hetes kortól) meg kell ismertetnünk kis puminkat idegen zajokkal, emberekkel, állatokkal, helyszínekkel stb… Ennek hiányában felnőtt korban félős viselkedést mutat!

A juhászkutyáknak, így a puminak is érzékeny az idegrendszere. Büntetés esetén legtöbbször elég a hangos szó. A verést, durva bánásmódot megsínyli!

Másodszor, mint minden terriernél nagyon fontos a következetes nevelés! Ne hagyjuk, hogy az „édes szőrgombolyag” elvarázsoljon bennünket, mert ha későn kapunk észbe, könnyen átveszi az irányítást, és a fejünkre nőhet!

 

Tanítás:

A pumi, mint általában a juhászkutyák nagyon intelligens fajta. Könnyen és gyorsan tanul. Az új feladatokat is képes gyorsan megoldani, „használja az eszét”. Számára éppen ezért a „hagyományos” kutyaiskolai feladatok (ül, áll, fekszik, lábhoz) egyhangúak, unalmasak. Ez a kutyafajta nem erre lett kitalálva. A játékos, gondolkodást igénylő feladatokban leli igazán örömét. Imád pl.: eldugott tárgyakat keresni, kitűnő a szimatmunkában, agilytiben, fresbee-ben. Tehát azokban a helyzetekben tud maximumot nyújtani, amikor a feladat célja adott, de a megoldáshoz vezető utat ő önállóan határozhatja meg. „Mondd meg a pumidnak, mit akarsz, de hagyd rá, hogy hogyan!” Talán ebben különbözik leginkább a többi fajtától.

 

Mozgásigény:

A pumi hatalmas mozgásigénnyel rendelkező fajta. Mivel alapvetően igen játékos, a megmozgatás nem jelenthet gondot! Imádja a hatalmas sétákat, a labdát, a vizet… Ha nem tudunk vele nagyokat sétálni, labdával is kitűnően elfáraszthatjuk (bár elég kitartó, legyünk mi is azok…). Persze sokat segíthet más kutyák társasága is.

Amennyiben nem tudunk számára megfelelő mennyiségű mozgást biztosítani, ne vegyünk pumit! Egy idő után ugyanis a felhalmozódott energiát nem kívánt viselkedési formákban adja le. Feladatokat talál magának: pl.: megkergeti a bicikliseket, autókat, örjöng a kerítésnél, szétszedi a bútorokat, azaz kibírhatatlanná válik.

 

Temperamentum:

A pumi alapvetően jól kijön más állatokkal, illetve más kutyafajtákkal. Fontos a jó szocializáció, tehát a szoktatást már fiatal korban kezdjük el!

Elég domináns jellem, így két kan együtt tartása elég problémás, nem javasolt. A szukák viszonylag jól kijönnek egymással.

Gyerekekkel alapvetően barátságos, de itt is fontos, hogy korán ismerkedjen velük.

Mivel pásztorkutyáról van szó, a pumi hajlamos terelgetésre, legyen szó más állatokról, kutyákról, vagy akár a család tagjairól. Ez a köröző mozgáson kívül esetleg boka csipkedésekben is megnyilvánulhat. Természetesen erről következetes neveléssel leszoktatható.

 

Kommunikáció:

A pumi folyamatosan figyeli környezetét és folyamatosan kommunikál is vele. Füle, farka állandó mozgásban van, egész teste azonnali tettrekészséget sugároz minden pillanatban.

Beszédes fajta, általában mindent hangosan kommentál. Hangosan örül a sétának, játéknak, a gazdi hazaértének. Ugat, ha idegen lép a kapuhoz, ha jön a postás, vagy ha egyszerűen csak mondanivalója van a gazdi számára. Összességében azonban mégsem ugatós fajta, mert nem ugat feleslegesen. Ha nem történik semmi, ő is csendben van.

 

Szín:

Pumi több színben létezik. Ezek: fekete, fehér, szürke, és fakó. Ezekből legelterjedtebb a szürke. Fontos tudni, hogy a szürke kiskutyák feketén születnek! A szürkén született egyedek nem kívánatosak! Tehát a legtalálóbb kifejezés a kiszürkült fekete. A szürkülés mértékétől függően a pumik színe a sötétszürkétől az ezüst szürkéig változhat. A fekete és fehér szín ritkábban fordul elő. A fehér színű kutyák esetén gond lehet a pigmentációval, a szájszél, az orr nem elég fekete (a fekete orr időszakosan, esetleg véglegesen hússzínűvé válik), a bőr nem szürke, hanem rózsaszín. Ez nem kívánatos. A fakó szín talán a legritkább. Ez lehet vörös, sárga krém szín. Maszkos fakó esetén az alapszín felett a fekete, vagy szürke árnyékoltság és a kifejezett maszk kívánatos.

 

Szőrápolás:

A kis pumit célszerű már fiatalon hozzászoktatni a szőrápoláshoz. Szőre könnyen kezelhető. Előnynek számít, hogy nem hullik, viszont éppen ezért havonta egy alapos átfésülést igényel. Az ápolt kinézethez szükséges az ollóval történő igazítás, de ez könnyen elsajátítható, nem igényel kutyakozmetikusi szaktudást.