Anghiházi Gubanc

Amilyennek én látom...

A pumi egy roppant bohókás kinézetű, rendkívül jó természetű kiskutya. Tele jó tulajdonságokkal, magas fokú logikai képességgel. Persze megfelelő gazdi mellett, megfelelő környezetben.

Vidámság és folyamatos tettrekészség árad belőle. Mivel évszázadokon keresztül a pásztorok mellett élt, dolgozott, rövid „együttélés” után képes kiismerni gazdáját, a folyamatos „gazdafigyelésen” keresztül teljesen ráhangolódik az emberre, és még mielőtt kiadnánk a parancsot, ő már teljesítette is. Ezen tulajdonságából adódóan rendkívül könnyen kezelhető. Nem kell neki tanítani a lábnál maradást, behívást. Ezek számára természetes dolgok. Kis orrát az ember lábához nyomja és így követi akárhova. El nem hagyná semmiért.

Vidám természettel megáldott, „ugribugri” eb, aki imád játszani, labdázni. Igen nagy mozgásigénye van, nagy kitartással, munkakedvvel így kiválóan alkalmas agility-re, freesbee-zésre. Helyből képes akkorát ugrani, hogy szó szerint gazdája szemébe néz. A labdát a legnagyobb melegben is visszahozza, akár 50 alkalommal is.

Jellemző rá, hogy mindent folyamatosan kommentál. Például a séta előtti kitörő örömöt hangos csaholással adja tudtunkra. Sokan „ugatósnak” mondják, ami azért így nem igaz. Tény, hogy a „beszédes fajtákhoz” tartozik, hisz pásztorkutya, de sohasem ugat ok nélkül. Az ugatás mindig jelez valamit, amire már az ugatás „fajtájából” következtetni lehet. Ez a tulajdonsága szintén a „pásztorságból” ered, hisz így a juhász mindig tudta, hol jár éppen a kutya. Szerintem ez ma sem zavaró, sőt nagyon is passzol vidám kis egyéniségéhez. Szóval nem lehet nem észrevenni!

Könnyen együtt tartható más fajú állatokkal és más fajtájú kutyákkal is. Hamar megtanulja, hol a helye. Persze ez általában közvetlenül a gazda utáni hely. Ezért több kutya esetén azonban figyelembe kell vennünk, hogy pumink rendkívül domináns, legalábbis oroszlánnak képzeli magát. Tehát hasonló nemű kutyák esetében figyelni kell az összeszoktatásra. Persze erre az egetverő bátorságra is szükség van, hiszen hogy másként rettenthetne meg szükség esetén akár egy szürkemarhát is!

Tudni kell róla, hogy amit akar, azt véghez is viszi. Így, vagy úgy, de eléri amit akar. A folyamatos környezet figyelésen keresztül kiismeri a vele együtt élő másik élőlényt, – legyen az ember vagy állat – reakcióit, viselkedését. Ez egy hatalmas „fegyver”, amit ki is használ. Kis logikájával megtalálja a megfelelő „kerülőutat” a cél elérése érdekében, és ezt meg is valósítja. A másik „fél” észre sem veszi, hogy akaratán kívül azt teszi, amit a pumi szeretne.

Nagyon könnyen tanul. Elég, ha kétszer-háromszor megmutatjuk, mit szeretnénk. Ennyi elég, hogy megértse, és teljesítse is. Persze, mint más kutya fajta esetében, itt is fontos a következetesség!

Nem szereti a magányt, nagyon is társas lény. Csak olyan embernek való, aki megfelelő időt tud rászánni! Legszívesebben mindig a gazdájával lenne…Lakásban, főleg órákra magára hagyottan nem neki való! Kertben, viszont könnyen tartható, szinte „belakja” az egész udvart. Fontos, hogy ebben az esetben is igényli a társaságot, foglalkozást! Persze a boldogság netovábbja, ha a házba is követheti gazdiját. Ilyenkor képes pillanatok alatt hős házőrzőből illedelmes, kényeztetésre váró szobakutyává válni.

Szőre viszonylag könnyen kezelhető. Előnye, hogy nem hullik, tehát a lakásunk, kocsink nem lesz tele kutyaszőrrel. Emiatt azonban legalább havonta egyszer alapos fésülést igényel. Ezen kívül az ápolt külsőhöz elengedhetetlen az ollóval történő igazítás. Ez azonban nem igényel kutyakozmetikusi szaktudást, bárki rövid idő alatt elsajátíthatja!

Ez a kiskutya a múltból hozott tulajdonságaival igen jól megállja a helyét a mai időkben is. Megfelelő gazda mellett könnyen kezelhető, ideális társ, aki vidámságot, végtelen ragaszkodást és szeretetet csempész a mai ember rohanó életébe.

Amit a pumiról feltétlenül tudni kell:

A pumi terrieres tulajdonságokkal (külső, belső) rendelkező pásztorkutya. A terreieres jelleg látható külső megjelenésében – fejforma, hosszú pofa rész, kvadratikus testfelépítés. És tükröződik viselkedésében, belső jellemében is – vakmerő, bátor, rámenős. Másrészt alapvetően mégiscsak a juhászkutyák (I. fajtacsoport) közé tartozik.

Ebből a kettősségből adódik, hogy nevelése is megkövetel bizonyos „kettősséget”.

Először is, mint minden juhászkutyánál, nagyon fontos a korai szocializáció! Minél hamarabb (akár már 7 hetes kortól) meg kell ismertetnünk kis puminkat idegen zajokkal, emberekkel, állatokkal, helyszínekkel stb… Ennek hiányában felnőtt korban félős viselkedést mutat!

A juhászkutyáknak, így a puminak is érzékeny az idegrendszere. Büntetés esetén legtöbbször elég a hangos szó. A verést, durva bánásmódot megsínyli!

Másodszor, mint minden terriernél nagyon fontos a következetes nevelés! Ne hagyjuk, hogy az „édes szőrgombolyag” elvarázsoljon bennünket, mert ha későn kapunk észbe, könnyen átveszi az irányítást, és a fejünkre nőhet!

A pumi, mint általában a juhászkutyák nagyon intelligens fajta. Könnyen és gyorsan tanul. Az új feladatokat is képes gyorsan megoldani, „használja az eszét”. Számára éppen ezért a „hagyományos” kutyaiskolai feladatok (ül, áll, fekszik, lábhoz) egyhangúak, unalmasak. Ez a kutyafajta nem erre lett kitalálva. A játékos, gondolkodást igénylő feladatokban leli igazán örömét. Imád pl.: eldugott tárgyakat keresni, kitűnő a szimatmunkában, agilytiben, fresbee-ben. Tehát azokban a helyzetekben tud maximumot nyújtani, amikor a feladat célja adott, de a megoldáshoz vezető utat ő önállóan határozhatja meg. „Mondd meg a pumidnak, mit akarsz, de hagyd rá, hogy hogyan!” Talán ebben különbözik leginkább a többi fajtától.

A pumi hatalmas mozgásigénnyel rendelkező fajta. Mivel alapvetően igen játékos, a megmozgatás nem jelenthet gondot! Imádja a hatalmas sétákat, a labdát, a vizet… Ha nem tudunk vele nagyokat sétálni, labdával is kitűnően elfáraszthatjuk (bár elég kitartó, legyünk mi is azok…). Persze sokat segíthet más kutyák társasága is.

Amennyiben nem tudunk számára megfelelő mennyiségű mozgást biztosítani, ne vegyünk pumit! Egy idő után ugyanis a felhalmozódott energiát nem kívánt viselkedési formákban adja le. Feladatokat talál magának: pl.: megkergeti a bicikliseket, autókat, örjöng a kerítésnél, szétszedi a bútorokat, azaz kibírhatatlanná válik.

A pumi alapvetően jól kijön más állatokkal, illetve más kutyafajtákkal. Fontos a jó szocializáció, tehát a szoktatást már fiatal korban kezdjük el!

Elég domináns jellem, így két kan együtt tartása elég problémás, nem javasolt. A szukák viszonylag jól kijönnek egymással.

Gyerekekkel alapvetően barátságos, de itt is fontos, hogy korán ismerkedjen velük.

Mivel pásztorkutyáról van szó, a pumi hajlamos terelgetésre, legyen szó más állatokról, kutyákról, vagy akár a család tagjairól. Ez a köröző mozgáson kívül esetleg boka csipkedésekben is megnyilvánulhat. Természetesen erről következetes neveléssel leszoktatható.

A pumi folyamatosan figyeli környezetét és folyamatosan kommunikál is vele. Füle, farka állandó mozgásban van, egész teste azonnali tettrekészséget sugároz minden pillanatban.

Beszédes fajta, általában mindent hangosan kommentál. Hangosan örül a sétának, játéknak, a gazdi hazaértének. Ugat, ha idegen lép a kapuhoz, ha jön a postás, vagy ha egyszerűen csak mondanivalója van a gazdi számára. Összességében azonban mégsem ugatós fajta, mert nem ugat feleslegesen. Ha nem történik semmi, ő is csendben van.

Pumi több színben létezik. Ezek: fekete, fehér, szürke, és fakó. Ezekből legelterjedtebb a szürke. Fontos tudni, hogy a szürke kiskutyák feketén születnek! A szürkén született egyedek nem kívánatosak! Tehát a legtalálóbb kifejezés a kiszürkült fekete. A szürkülés mértékétől függően a pumik színe a sötétszürkétől az ezüst szürkéig változhat. A fekete és fehér szín ritkábban fordul elő. A fehér színű kutyák esetén gond lehet a pigmentációval, a szájszél, az orr nem elég fekete (a fekete orr időszakosan, esetleg véglegesen hússzínűvé válik), a bőr nem szürke, hanem rózsaszín. Ez nem kívánatos. A fakó szín talán a legritkább. Ez lehet vörös, sárga krém szín. Maszkos fakó esetén az alapszín felett a fekete, vagy szürke árnyékoltság és a kifejezett maszk kívánatos.

A kis pumit célszerű már fiatalon hozzászoktatni a szőrápoláshoz. Szőre könnyen kezelhető. Előnynek számít, hogy nem hullik, viszont éppen ezért havonta egy alapos átfésülést igényel. Az ápolt kinézethez szükséges az ollóval történő igazítás, de ez könnyen elsajátítható, nem igényel kutyakozmetikusi szaktudást.

Standard FCI 56.

Származása: Magyarország

FCI standard közzétételének ideje: 2000. IV. 6

Felhasználása: Terelő pásztorterrier. Kiválóan alkalmas a nagyobb állatok terelésére is. Jó szimatú. Dúvad és rágcsáló irtására igen bevált. Házőrzésre – jelző kutyaként – kiválóan alkalmas. A luxustartást is jól bírja. Nagy mozgásigényű, kitűnő kísérő- és sportkutya.

FCI besorolása: I. fajtacsoport Őrző és terelőkutyák Juhász és pásztor kutyák (a svájci havasi kutyák kivételével)
1. szekció Juhászkutyák.
Munkavizsgára nem kötelezett fajta.

Rövid történeti áttekintés: A XVII-XVIII. században Magyarországon alakult ki az ősi puli, valamint az országba bekerült német és francia terrier jellegű terelő ebek kereszteződése folytán. A XX. század eleje óta önálló kutyafajtaként jegyzik.

Pilisi-Kócos Őméltósága