Pilisi-Kócos Puszcsi és én

Ki vagyok én?

Holdampf Dórának hívnak, Esztergomban élek családommal, Magyarországon. Gyermekkorom óta állatbolond vagyok. Először rottweilerem volt, akivel kutyaiskolába jártam, és munkavizsgákat teljesítettem. Anyukám mindig azt hitte, hogy kinövöm ezt a dolgot, de ez a mai napig nem történt meg és valószínű már nem is fog!

A pumi fajta körülbelül 24-25 évvel ezelőtt lépett be az életembe és ragadott magával visszafordíthatatlanul. Több mint 20 éve tenyésztem a fajtát Pilisi-Kócos Kennelnév alatt. Az évek során számos Európa és Világgyőztes, Nemzeti és Interchampion kutya született nálam. Kutyáim ma már megtalálhatóak szinte a világ minden részén.

Nem célom a pumik számának egyszerű növelése. Célom, hogy külső és belső tulajdonságaiban a standardhoz minél inkább közelítő pumikat tenyésszek. Ezért a tenyészpárokat mindig különös gondossággal igyekszem kiválasztani.

Fontos számomra, hogy a fajta ne váljon ketté (mint pl. a németjuhász vagy a border collie esetén) küllem és munka vonalra. Pont olyan fontos az anatómia, mint a temperamentum, hisz a kettő együtt biztosítja, hogy a pumi el tudja látni a funkcióját. Az évek során célom volt kialakítani egy a szívemhez közelálló típust, amit az emberek felismernek, azt gondolom, ez egész jól sikerült.

Az utam során a fajtával kapcsolatban a legtöbb támogatást a Länger házaspártól (Szürkebarát Kennel) és Németh Györgytől (Anghiházi Kennel) kaptam. 2014 évben az a megtiszteltetés ért, hogy a Nemzetközi Pumi Egyesület Elnökének választottak. Ezt a posztot jelenleg is ellátom.

Magyarországon 10 évente van lehetőség bírói vizsgát tenni. 10 évvel ezelőtt a két gyermekem fiatal kora miatt erre nem volt lehetőségem. 2021-ben viszont semmi nem állhatott az utamba és jelentkeztem. Két év kemény tanulás után 2023 évben sikeres írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgát tettem. Fő tanárom és a vizsgáztatóm dr. Jakkel Tamás volt (az FCI jelenlegi Elnöke). Azóta Magyarországon bíráltam a fajtát nemzetközi és nemzeti (CAC, CACIB) és klubkiállításon is. 2024. januárjában sikeres fajtabővítő vizsgát tettem komondor, kuvasz, mudi és puli fajtákból. Remélem hamarosan lehetőségem nyílik ezen fajták bírálatára is.

Miért legyen Pilisi-Kócos pumid?

A célom generációról-generációra tökéletesíteni, így a Pilisi-Kócos pumik a tudatos és szigorú tenyésztői munkának köszönhetően világszerte a referenciáim! Amit ajánlok neked: